В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Скачени съдове ли са вноса и надценките на продуктите

Борис Георгиев, икономист, В развитие, 20.01.2017

Борис Георгиев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борис Георгиев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как се отразява на надценките на продуктите за потребление промяната на икономическите условия и по-конкретно увеличаването на вноса? Отговорът на тези и други въпроси даде в предаването "В развитие" с водещ Димитър Вучев икономистът Борис Георгиев. Георгиев е автор на изследване, проведено в Дания и анализиращо външната търговия на голяма част от мултинационалните компании по сектори.

„Изследването използва много детайлни фирмени данни от Дания, позволяващи ни да анализираме как външната търговия влияе върху надценките, които компаниите слагат на продуктите си на вътрешния пазар. Тук се забелязват позитивните ефекти от евроинтеграцията, а именно по-голямата конкуренция, което облагодетелства потребителите“, обяснява Георгиев. „През последните 12-13 години относителният дял на вноса във цялото потребление в Дания се е увеличило с между 20% и 30%, в зависимост от сектора, като това е довело до намаляване на надценките с около 18-20%.“, допълва още той.

„Интересът през последните години е това, как мултипродуктовите фирми вътрешно променят надценките си спрямо тези, които са специализирани в даден продукт. Тенденцията е, че големите фирми, които имат много продукти, много линии, търгуват на много пазари, намаляват много повече надценките си на т.нар. „ключови продукти“, отчита Георгиев.

Икономистът също така изнесе данни от изследването си по сектори, показващи нивата на надценките в различните продуктови направления. „Датските данни сочат, че най-високи са надценките в сферата на електронната, компютърната и комуникационната техника, производството на дървени материали и изделия от тях“, каза още той, допълвайки, че няма обаче нито един сектор, в който цените са се повишили вследствие на покачване на вноса.

Според Георгиев данните от изследването, разглеждащо Дания, едва ли могат да бъдат приложени изцяло върху България заради различната структура на икономиките на двете държави, но ефектът би бил същият - отрицателен ефект на покачване на конкуренцията и надценките. „Аз съм позитивно настроен за бъдещи изследвания в България, в тази насока също има развитие“, заяви той, допълвайки, че очаква до няколко месеца или година да има подобно изследване и у нас.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие