В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Къде е мястото на България в общата европейска отбрана

Проф Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана, В развитие, 13.12.2016

Проф Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По отношение на общата отбрана има сблъсък на две идеи. Едната е ЕС да бъде автономен играч, а другата - че всички решения трябва да се взимат в много тясно взаимодействие с НАТО и да бъдат тясно съгласувани. Това коментира проф Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана, в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него в търсенето на решение за България е важно да действа както на ниво ЕС, така и да намери механизмите вътре в страната, за да се впише в европейската отбранителна технологична индустриална база и европейския пазар на отбранителни продукти.

"Ние трябва да започнем да влизаме във всички стъпки на процеса на създаване на нови способности. Трябва да работим там, когато се дефинират изисквания, правят се научни изследвания, разработват се технологии", подчерта Тагарев. 

Той коментира и процеса по модернизация на българската армия. Решението на Народното събрание предвижда състезателни оферти от правителство към правителство, като са поискани оферти от Италия, Португалия, САЩ и Швеция. 

"Най-големият проект за военновъздушните сили е новият тип боен самолет, за военноморските сили - патрулните кораби, за сухопътните войски - да направим една бригада, която е оборудвана по най-съвременен начин с адекватна бойна техника. Като мащаб и потенциален ефект това е най-големият проект. Но има и други потребности - в комуникации, сензори, системи за управление, средства за защита, средства за оборудване на войника и други, които не са по-малко важни, но се решават текущо", каза още Тагарев. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие