В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българските военни самолети могат да изпълняват само мирновременни задачи

Йордан Божилов във В развитие, 11.11.2016

Военна авиация на летище София. Октомври 2014. Снимки: Bulgaria ON AIR Военна авиация на летище София. Октомври 2014. Снимки: Bulgaria ON AIR

Решението на проблемите на българската военна авиация може да се търси по две направления - поддръжка и закупуване на нови самолети. Това каза Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Гостът коментира новината, че Министерството на отбраната е сключило договор за 10 двигателя за самолетите МиГ-29. 

"Трябва да се поддържат съществуващите самолети. Двигателят е само един от елементите. Ние нямаме друг избор, защото дори да решим да купим нови самолети, ще минат години преди да бъдат усвоени. Румъния сключи договор с Португалия в началото на 2013 година и чак сега пристигат самолетите и румънски пилоти, които са обучени. Минават три до четири години".

Но ние трябва да търсим решение в придобиване на нова платформа, било втора ръка, било нови, категоричен бе Божилов. "Това е дългосрочно решение, защото самолетите, с които сега разполагаме не могат да изпълняват военни задачи и това трябва да се знае. Те могат да изпълняват само една мирновременна задача - въздушна полиция или да контролират въздушното движение. Това са мирновременни задачи. Тези самолети не могат да бъдат използвани за защитата на българското въздушно пространство".

Влиза ли България със сделката за покупка на 10 двигателя в конфликт с режима, който ЕС наложи на оръжейната индустрия на Русия?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие