В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Русия можеше да наложи вето на избора на Гутериш, но не го направи

Владимир Кисьов, Европейски институт, В развитие, 6.10.2016

Владимир Кисьов на фона на сградата на ООН в Ню Йорк Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Кисьов на фона на сградата на ООН в Ню Йорк Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката винаги, в крайна сметка, се е решавала от Великите сили. Това заяви по телефона председателят на УС на Европейския институт Владимир Кисьов в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. Той красноречиво направи паралел с желанието да се спечели футболен мач от националния отбор, но, понякога, както и в случая с българската кандидатура за генерален секретар на ООН, само желание не е достатъчно. 

Явно политическото подлъгване, че жена от Източна Европа ще оглави ООН не е било искрено и точно, каза Кисьов. Имаше страна, която можеше да наложи вето на Гутериш, но това не стана, допълни той.

Никога не трябва да се изненадваме от политиката, защото тя не е сред най-чистите постановки в международните взаимоотношения, каза Кисьов. По думите му проучванията за нагласите трябваше да се направят далеч по-рано, "а не сега да се оправдават с малкото време след смяната на кандидатурата, защото ако им е било недостатъчно да не са го губили". 

Вижте целия разговор във видеото:
 

 

 

Последни новини
Още от В развитие