UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Британският предприемач, който вярва в потенциала на Източна Европа

Джон Котерел, основател и главен изпълнителен директор на Endava, UpDate, 24.09.2017

Джон Котерел, основател и главен изпълнителен директор на Endava. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джон Котерел, основател и главен изпълнителен директор на Endava. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато за първи път дойдохме в Източна Европа, всички останали отиваха в Индия. Но ние не се почувствахме там по начина, по който искахме да оперираме като компания. Затова нямаше да можем успешно да започнем операции в Индия. Това каза Джон Котерел, основател и главен изпълнителен директор на Endava, в интервю за технологичното предаване UpDate с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов.

„От една страна – ние сме много подобни, което значи, че имаме близък диалог с нашите клиенти с ежедневна комуникация. От Източна Европа часовата разлика с клиентите ни е много малка. Можем да правим всекидневно взаимодействие с нашите клиенти и така разработването на нашия софтуер става много по-лесно. Така успяваме да се докоснем до много по-интересни технологии, много по-интересни бизнес предизвикателства с нашите клиенти, имаме много по-интересна работа, отколкото ако бяхме отишли в Индия или някъде другаде“, каза Котерел.

Стартът на операциите на компанията в Източна Европа започва случайно.

„Отиването ни в Молдова бе само един шанс. Мой приятел беше стартирал бизнес там и започнахме да работим с него. След това сляхме компаниите и така придобихме центъра за доставки в Кишинев, с който разполагаме и днес“, пояснява мениджърът.

В България, която Котерел харесва и която посещава неколкократно (имате прекрасни черноморски градове, например Балчик, казва той), компанията иска да се разшири и извън София, но през следващите години. В новия офис в столицата се очаква към края на 2020 г. да работят 400 топ специалисти. В момента там се трудят около 70 служители. До юни 2018 г. броят им ще се увеличи до 180 и 380-400 в тригодишен период.

Чуйте как ще се промени финтех браншът и какви са очакванията на Джон Котерел за глобалните бизнес тенденции.

Последни новини
Още от UpDate