Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как историята промени мястото на Полша на световната карта

Проф. Воджимеж Сулея, Институт за национална памет във Варшава, Светът е бизнес, 02.04.2018

Полша през 2018 година се опитва да се внедри в новата Европа, но запазвайки специфични черти за своето общество, особено гена на свободата. Това каза проф. Воджимеж Сулея от Института за национална памет във Варшава в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

По думите му съвременна Полша се намира на съвършено различно място на световната карта в сравнение с преди 100 години.

„На първо място поради факта, че има съвсем различно устройство, а също така и различна територия. Макар че ако говорим за строя, той е доста по-близък до този от 1918, но това не се отнася за нейната територия, която е напълно променена. Полша е по-малка и преместена на запад. Това не е в резултат на нейни собствени действия или очаквания, а поради решенията на големите държави“.

Той посочи, че последиците от това са преместване на хората.

„А след Втората световна война това води и до налагането на съвсем различна политическа система. Като цяло след 1989 ние се връщаме към този исторически континуум, в който бяхме през 1918. Ние сме вече различно, друго общество. Защото имаме зад гърба си и опита от епохата на управление на комунистите. И съвсем различно вече функционираме в границите на тази ремоделирана Европа. Преди всичко защото в рамките на ЕС и на Алианса ние нямаме конфликт с Германия. Нямаме и пряк контакт с Русия“.

От геополитическа гледна точка държавата се намира в съвършено различна ситуация, каза проф. Сулея.

Той смята, че нещо съвършено друго е и промяната на модела на самото общество.

Според него това е свързано и с конфликт на съзнанието, историческото в това число, защото дискурсите, които имат място в границите на Полша, а и на Европа, отразяват различна гледна точка за това как трябва да бъде интерпретирана историята – тази, която е по-далечна, както и историята, свързана с епохата на Полската народна република.

„Можем да говорим, че за един доста продължителен исторически развой притежаваме опита на тази ужасна Втора световна война“.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес