Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

В Азия Тръмп ще разисква само теми, лесни за представяне у дома

Георги Джартов, журналист, Светът е бизнес, 06.11.2017

Когато Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ преди една година, в Азия се усети един дълбок интерес към този нов политик, който беше непонятен. Трудни за разбиране бяха неговите послания към анализаторите и лидерите на Азия. Това коментира журналистът Георги Джартов от онлайн изданието Азия.бг в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

По думите му след повече от 11 месеца е пределно ясно на всички, че американската външна политика трудно може да бъде планирана и предсказвана.

Джартов посочи, че в много отношения Тръмп противоречи дори на собствения си екип, което поставя анализаторите и ръководителите на държавите в Азия в трудната позиция да не са наясно с основните цели и приоритети на президента.

„Едно е ясно – темата за човешките права, за демокрацията в Азия няма да присъства в почти никой разговор, който се очаква да бъде проведен с президента Тръмп“.

Според него няма да бъдат повдигнати и редица други важни теми.

„Най-вероятно въпросите, които Тръмп ще разисква с ръководителите, са теми, които са политически лесни за представяне у дома – свързани с големи търговски сделки, препотвърждаване интересите на САЩ в тази част на света. Но няма да видим сериозна промяна или дори нови политики, които се очакваха да бъдат представени в Азия“.

Обиколката в Азия е най-дългото посещение на американския президент през последните 25 години, което идва като очакване, че започва оттеглянето на САЩ от този бързо развиващ се континент, смята още Джартов.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес