Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Великите сили посягат открито към геополитическата шахматна дъска

Здравко Попов в Светът е бизнес, 30.05.2017

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Това каза дипломатът Здравко Попов, бивш посланик на България в Прага, в предаването "Светът е бизнес" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Имаме силно проблематизиране на класическото разбиране за трансатлантически отношения и водещата роля на САЩ".

На въпроса дали това ще доведе до фундаментална промяна събеседникът каза: "Мога да допусна една хипотеза във връзка с възможността за появата на една друга стратегическа платформа. От цялостната обиколка на Тръмп прозира едно усещане, че светът се ръководи от големи национални държави. Световният ред е привилегия на големи държави като САЩ, Великобритания, Китай и от големите регионални играчи - Саудитска Арабия, Турция".

"Имаме особено фокусиране, не толкова върху световните организации и тяхната роля за създаване, организиране и поддържане на устойчив световен ред, а върху големите национални държави с голямо влияние в света". 

"Връщаме се към една класическа идея за ролята на великите големите държави. Самият Тръмп има чувството за едно ново лидерство, за директни двустранни отношения". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес