Неуспехите на Тереза Мей доведоха до политическата криза във Великобритания

Йоан Станев, Милениум Клуб България, Бизнес старт, 10.07.2018

Политическата криза във Великобритания започна след обявяването на изборите от Тереза Мей преди няколко месеца. Тя е продиктувана и от факта, че Мей не успя да затвърди позиция си за "мек" Brexit, какъвто очевидно цели. Това каза Йоан Станев, "Милениум Клуб България", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Мей има желание за постигане на баланс между вариантите за „мек“ и „твърд“ Brexit, посочи Станев. Именно от това ѝ желание са продиктувани нейните решения за назначаването на Джеръми Хънт като външен министър на страната и Доминик Рааб като министър за Brexit.

„Чрез назначаването на Джеръми Хънт, който е гласувал срещу Brexit и това на Доминик Рааб, който е за излизането на Великобритания от ЕС, Мей цели да балансира позициите в парламента. Това обаче тя все още не успява да направи“.

Станев посочи, че местните медии в момента дават трибуна за изява на опозицията на Консервативната партия, чийто лидер е Мей. Според него, именно това не е необходимо на страната, която е в тежка политическа криза.

„Напускането на двама министри, които критикуваха позицията на Мей за Brexit ѝ дава възможност практически да започне отначало действията си за процеса и да ги доведе до успех, въпреки краткото време, което ѝ остава“.

Гостът добави, че е трудно да се посочи сценарий за предстоящите политически събития във Великобритания на фона на всичко, което се случва там. Той изрази мнение, че все пак Мей ще продължи да управлява до края на мандата си, когато би трябвало да се състои и предстоящият Brexit.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Предавания