Златото с най-голямо месечно рали от юни насам

Действията на Тръмп тласнаха инвеститорите към активи убежища

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Златото бележи силен завършек на силен месец. Ценният метал се върна на над $1200, отправяйки се към най-добрия си месец от юни насам заради повишаващото се безпокойство от действията на новия американски президент Доналд Тръмп, който заемайки поста си едва от няколко дни, вече успя да тласне инвеститорите към активите убежища.

Златото се повишава с 4,5% през януари, като частично компенсира 13%-ната загуба от четвъртото тримесечие, когато предвид очакванията за намаляване на данъците и по-високи инфраструктурни разходи капиталовите пазари удариха рекордни нива, предава Bloomberg. Решението на Доналд Тръмп от понеделник да уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ Сали Йейтс, след като стана ясно, че нейното министерство няма да подкрепи наложените с президентски указ ограничения за граждани от 7 мюсюлмански държави да влизат в САЩ, защото ги смята за незаконни, отвори още повече апетита към злато.

„Склонността към избягване на риска се увеличи силно след уволнението на Йейтс, което задълбочи хаоса и несигурността около управлението на Тръмп“, коментира Вейн Лай, икономист в National Australia Bank в Мелбърн. Това от своя страна оказа натиск върху долара и увеличи привлекателността на златото като актив убежище.

Източник: Bloomberg Terminal

Златото претърпя загуби от ноември, когато станаха ясни резултатите от президентската надпревара, тъй като пазарът беше подхранван от очакванията за по-бърз растеж, по-ниски данъци и намаляване на регулациите. Тази тенденция се преобърна през този месец. Още от първата си седмица като президент, Тръмп подписа излизането на САЩ от TPP, за което предишният президент Барак Обама прекара години в преговори, и обеща построяването на стена на границата с Мексико. Все пак растящата доходност по облигациите и шансовете за още повишаване на лихвите от Фед ограничават ръста при златото.

Търсенето на активи убежища изглежда набира подкрепа поне в краткосрочен план, смятат анализатори, допълвайки, че все пак цялостната картина изглежда слаба заради възможността за повишаване на лихвите.

Златото с незабавна доставка добави 0,6% до $1203,15 във вторник, 31 януари, и се търгуваше на $1 199,65 на борсата в Сингапур към 9 часа местно време. Металът се отправя към трети ден на печалби.

Индексът на Bloomberg, който проследява движението на зелените пари срещу 10 основни валути, се понижава с 0,1% във вторник, 31 януари. 

Последни новини
Още от Пазари