Brexit води икономиката на Великобритания към стагнация

Докладът на Markit Economics показва британската икономика близо до срив

Westminster Bridge в Лондон - Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg Westminster Bridge в Лондон - Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg

Британските компании усещат най-силно напрежението от предстоящия референдум за излизане на Великобритания от Европейския съюз, като измеритела за състоянието на сектора на услугите се понижи до най-ниското си ниво от повече от три години.

Докладът на Markit Economics показва, че икономическия растеж е близо до срив“, заяви Крис Уилямсън на 5 май в Лондон, главен икономист на Markit.

Markit Economics изнесе доклада за сектора на услугите (Markit UK Sevices PMI), като скоростта на разширяване сектора на услугите се забавя за трети път в последните пет месеца до най-ниското ниво от февруари 2013 г. PMI индекса падна до ниво от 0,1% през април, което е спад от 0.4% през първото тримесечие.

Индекса измерващ бизнес активността достигна 38 месечно дъно, като се понижи до 52.3 от 53.7. Въпреки, че индекса е над ключовото ниво 50 разделящо разширяване на сектора от свиване, това е най-слабото представяне на измерителя от февруари 2013 г., което е под средната прогноза на икономистите от 53.5.

Скоростта на създаването на работни места в трите сектора се забави до най-слабото ниво от август 2013 г.

Спадът в нивото на индекса се дължи на по-големи от очакваните резултати в сектора на производството и строителството, според доклада на Markit. Ръстът на заетостта се забави през април и перспективите за икономическа активност е най-ниското ниво от три години.

Повечето компании в сектора на услугите заявиха, че клиентите забавят новите си договори поради предстоящия референдум, се посочва в доклада на Markit.

Банката на Англия (BoE) заяви, че референдума на 23 юни ще разклати доверието и потока на чуждите инвестиции, като предупреди, че последствията може да се окажат по сериозни, отколкото се предполага, ако Великобритания напусне най-големия единен пазар в света.

"Несигурността относно референдума за излизане на Великобритания от ЕС е основната причина, клиентите да се въздържат от нови инвестиции, което обуславя и слабото търсене", заяви Крис Уилямсън, главен икономист на Markit в Лондон. "Влошаването на бизнес условията през април насочва притесненията към BOE за необходимостта от конкретни действия за съживяване растежа на икономиката."

Инвеститорите виждат, като все по-малко вероятен положителен изход от вота на гласуване, Великобритания да напусне Европейския съюз. Официалната кампания за напускане на Великобритания от Европейския съюз започна на 15 април. Британската валута се покачи с 4% от започването на кампанията.

Индекса на компаниите търгувани на борсата в Лондон FTSE100 се понижи с близо 5% през последните две седмици. В търговската сесия от 5 май индекса падна до ниво от 6 102 след обявяването на данните от доклада на Markit, като се търгува на ниво от 6 112 в 15:00 ч., което е ниво на затваряне от сесията на 4 май.

Официални лица на BOE заявиха, че тълкуването на икономическите данни с наближаване на референдума е от изключителна важност и с повишено внимание. Следващото решение на Monetary Policy Committee (MPC) за лихвените нива на Великобритания е насрочено за 12 май.

Последни новини
Още от Пазари