Борсата в Истанбул следва общата тенденция

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg, 15.04.2016

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индексът Borsa Istanbul се понижава като следва общата тенденция на европейските финансови пазари. Най-губещи днес са акциите на компаниите в туризма. Покачването за седмицата е 4%.

Турската лира се понижава за четвърти ден и се търгува спрямо долара на 2,86. За седмица, тя се е обезценила с около три десети от процента. Това донякъде се дължи на възстановяването на цените на петрола.

Нивото на безработицата в Турция за януари е 11,1% - най-високото от февруари 2015 година и с леко повишение спрямо предходния месец.

В Анкара, финансовият министър направи изказване след излизането на данните. Той заяви, че очаква значителен ръст в икономиката, който ще понижи безработицата. Освен това, министърът съобщи, че държавният бюджет е реализирал 46 милиона лири излишък през първото тримесечие за разлика от същия период на миналата година, когато е имало дефицит.

Мандатът на управителя на Централната банка на Турция Башчи приключва на 19 април, а на следващия ден Мурат Четинкая ще ръководи срещата по взимането на решение за лихвите. В момента той е заместник-управител в централната банка.

Според една анкета на Bloomberg може да станем свидетели на понижаване на лихвения процент за кредитиране с 50 базисни пункта. Миналият месец, Башчи също намали тази лихва. Очакваме основният лихвен процент да остане 7,5%.

Президентът Ердоган и правителството настояват за намаляване на лихвите от няколко месеца, и така поставят под въпрос независимостта на централната банка.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари