Амбициите на Китай за кибер лидерство

Пекин планира да генерира нов икономически растеж чрез цифровизацията

Снимка: Kevin Lee/Bloomberg News Снимка: Kevin Lee/Bloomberg News

Имиджът на Китай като работилница за целия свят отдавна не е верен. Поднебесната империя от дълго време е отдадена на иновациите. В някои области, като изкуствения интелект, Китай регистрира около два и половина пъти повече патенти от САЩ през предходната година. Броят на тези заявки в Китай е около 30 000, става ясно от изследването "Китайския цифров напредък" на института Merics, пише Investor.bg.

По-специално гражданско-военната интеграция е заложена силно в националния дневен ред на държавния и партийния лидер Си Дзинпин от 2014 г. насам. В така наречената квантова криптография, която също е важна за военните, Китай инвестира десет пъти повече средства от САЩ. Сумата възлиза на поне 50 млрд. долара според изследователите. Китай също така иска да укрепи възможностите си за кибер война и да използва изкуствения интелект като оръжие.

Според проучването Китай иска да използва всички тези умения в собствената си страна, за да реализира своята визия за кибер доминация и социален контрол. Това включва вече действащата система за социален кредитен рейтинг, която ще се използва в цялата страна през следващите години. Пекин възнамерява да генерира нов растеж чрез цифровизацията, да постигне технологична самодостатъчност, социален контрол и международно лидерство в областта на цифровите технологии.

Преди всичко тези амбиции поставят Европа под натиск. Анализът изрично предупреждава, че Европа може да изостане в рамките на надпреварата между двете велики сили. Това отчасти се дължи на инвестиционното предимство на САЩ и Китай. От друга страна, американското правителство засилва натиска срещу китайските високотехнологични продукти заради настигането на китайците и налага съответния натиск върху съюзниците си.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини