Митата ще забавят ръста на световната търговия, сочи доклад

Според Световната търговска организация засиленото търговско напрежение би довело до спад на световния БВП от 2% през 2022 г.

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Световната търговска организация (СТО) понижи прогнозата си за търговската активност през 2019 г. до най-ниските нива от последните 3 години заради засиленото напрежение в търговията и наложените мита, пише Bloomberg.

Ръстът на търговията в световен мащаб ще се забави до 2.6% през тази година, сочи публикуваният във вторник доклад на Световната търговска организация. През септември международната организация обяви, че търговията ще се увеличи с 3.7% през 2019 г.

Променената прогноза на Световната търговска организация се доближава до очакванията на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ).

„Никой не трябва да е изненадан от прогнозата на фона на засиленото търговско напрежение в световен мащаб“, коментира главният директор на СТО Роберто Азеведо. От голямо значение е да се разрешат търговските спорове и да се фокусираме върху изграждането на позитивен път за глобалната търговия, смята той.

Докладът излиза, докато китайският вицепремиер Лиу Хи преговаря във Вашингтон относно търговските отношения между Китай и САЩ.

Централните банкери и редица политици дълго време предупреждаваха за въздействието от търговското напрежение. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи глобалната си прогноза за 2019 г. преди месец, като отбеляза, че рисковете от протекционистките политики ще доведат до по-слаб растеж.

В доклада на Световната търговска организация се посочват различни рискове за търговията като въвеждането на нови мита и контрамерки. Волатилността на финансовите пазари и монетарната политика също оказват влияние върху търговската активност.

Най-лошият сценарий на търговската война би довел до спад на световния БВП от 2% през 2022 г. и понижение на глобалната търговия със 17%.

 

Последни новини
Още от Новини