Китайският автомобилен пазар бележи първи спад от 20 години

Сред факторите за понижението са търговското напрежение и липсващото потребителско доверие в страната

Автономният автомобил GIVA на автоизложение в Гуанджоу. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Автономният автомобил GIVA на автоизложение в Гуанджоу. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Бумът на китайския пазар на автомобили вече е история – след 20 години. Най-големият пазар в света страда от търговската война. Към това трябва да се добавят обаче и чисто местни проблеми на втората по големина икономика в света, а експертите не са единни за перспективите, пише Investor.bg, позовавайки се на анализ на германската икономическа телевизия N-TV.

“Причините са главно силният натиск върху пазара на недвижими имоти, високите нива на дълга, спадът на икономиката и липсващото потребителско доверие", заяви генералният секретар на браншовата асоциация Passenger Car Association (PCA), Цуй Доншу. Той не очаква спадът да продължи: “Положението не е толкова лошо".

Сдържаността по отношение на сделките се обяснява от други експерти с временното увеличение на митата върху вноса на американски автомобили, несигурността относно продължаващия търговски конфликт и многото ограничения за шофиране в редица китайски градове. Увеличеното предлагане на удобни услуги за пътуване също ограничава търсенето на автомобили. През декември спадът се ускори още по-драстично. В сравнение със същия месец на предходната година продажбите са намалели с 19%. В цялата страна са били продадени само 22,7 милиона коли, съобщиха от сдружението.

Генералният секретар на PCA все пак очаква ръст от 1,2% през новата година, но други експерти прогнозират по-сериозен спад. Анализатори на американската инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозират за 2019 г. дори минус от седем процента. Bernstein Research очаква спад от 4 на сто. В хода на търговската война Китай междувременно увеличи митата върху вносните автомобили от Съединените щати с 25 до 40% и едва през декември отмени тази мярка. Това се отрази и на BMW и Mercedes, които доставят колите си за Китай от американските си заводи.

И тъй като производителите на автомобили очакваха стабилен растеж и инвестираха масово в производствени мощности, сега са заплашени от свръхкапацитет. Експертът Фердинанд Дуденхьофер от CAR Center Automotive Research към Университета в Дуисбург-Есен оценява излишния капацитет още през тази година на близо 5 млн. нови автомобили. "Близо 19% от производствения капацитет на Китай ще бъдат „неизползвани" през 2019 г.".

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини