Рекламните инвестиции в България ще се увеличат

Един от движещите фактори на ръста им са дигиталните медии

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Зимните олимпийски игри, започналото Световно първенство по футбол и предстоящите избори за Конгреса на САЩ са водещите причини, заради които прогнозата за растеж на глобалните рекламни инвестиции през 2018 г. се подобрява спрямо януари - от 3,6% на 3,9 %. Това става ясно от актуализираната прогноза за развитието на рекламния пазар в световен мащаб на глобалната комуникационна група Dentsu Aegis Network, цитирана от Investor.bg.

За България предвиденият ръст скача от досега предвижданите 3% (и 4,7% за 2017 г.) до 5,4% за 2018 г., благодарение преди всичко на дигиталните медии, в частност на мобилната и програматик рекламата* и онлайн видеото. Разходите, които компаниите се очаква да направят за програматик, ще са близо двойно по-високи, отколкото през 2017 г., мобилната реклама окончателно ще детронира инвестициите за реклама през десктоп и за първи път през 2018 г. дигиталните инвестиции ще достигнат 25% от общите медийни разходи на пазара у нас. 

„Дигиталният сектор остава доминиращата зона за растеж, като 25% от световните рекламни инвестиции се очаква да бъдат реализирани за първи път от мобилна реклама. Дигиталните медии вече са водещата форма на реклама в 21 от 59-те пазара, които следим“, коментира Джери Булман, главен изпълнителен директор на Dentsu Aegis Network, цитиран в прессъобщение.

Инвестициите в дигитална реклама в глобален мащаб задминават тези в телевизия, а прогнозата е да достигнат 38,4% дял от общите медийни инвестиции в сравнение с 35,5% дял за телевизия.

В 21 от общо 59 изследвани пазара дигиталните медии стават водещия канал – Русия вече е една от тях. 

Регионите, които носят най-висок дял в общите рекламните инвестиции в световен мащаб, са Азия (41%) и Северна Америка (32%). Западна Европа допринася с 13% към глобалните разходи.

„В контекста на синхронизирания икономически растеж в САЩ, Европа и Азия тези цифри показват по-положителна перспектива днес, отколкото в началото на годината, и представляват скромен, но окуражаващ  източник на оптимизъм. Забелязваме ревизии нагоре в по-голяма част от ключовите пазари, а развиващите се икономики, като Индия например, показват високи темпове на растеж. Американската икономика се разраства силно, благодарение на икономическото стимулиране и съкращаването на данъците. Китайският пазар също продължава да нараства, като при него растежът се основава почти изцяло върху платформите за електронна търговия "Alibaba", "Tencent" и "Baidu", казва още Булман.

Мобилната реклама – право нагоре

Мобилното устройство вече се превръща в основната точка за достъп до всички дигитални услуги и съдържание. През 2018 г. 52,2% от целия световен трафик в световен мащаб е генериран от мобилни телефони (2% ръст спрямо миналата година), според Statista. Последната статистика сочи, че хората прекарват безпрецедентно много време на смартфоните си - повече от пет часа на ден, като това се дължи преди всичко на наличието и лесния достъп до висококачествено дигитално видео съдържание. Потреблението на мобилни видеоклипове нараства сред всички възрастови групи и категории. 9 от 10 потребители на социални медии предпочитат да използват търсачката на мобилното си устройство, а мобилните приложения отнемат около 70% от времето, прекарано в социалните медии. На база на тези данни мобилната реклама се предвижда да отхапе над една четвърт от общите медийни инвестиции в световен мащаб, а за България се очаква тя да достигне близо 50% от общите дигитални инвестиции през 2019 г.

Дигиталната реклама води парада

В световен мащаб разходите за дигитални медии се очаква да нараснат на годишна база с 12,6% през 2018 г. – над три пъти повече от всички останали медии взети заедно (3,9%), като основните движещи сили за това ще са онлайн видеото (+24,6%) и социалните медии (+21,6%). За България главният двигател на дигиланата реклама ще бъдат мобилната реклама, програматик закупуването и онлайн видеото.

Както вече беше прогнозирано по-рано, дигиталната реклама ще изпревари телевизията за първи път през тази година и ще привлече дял от 38,4% от общите рекламни инвестиции спрямо 35,5% дял за ТВ. У нас също за първи път дигиталните медии ще привлекат една четврът от общите медийни инвестиции на пазара. Програматик закупуването се очаква да нарасне с 23,2% през 2018 г. и 19,1% през 2019 г. благодарение на способността за консолидиране на програматик стратегии за различни устройства и формати, което продължава да дава възможност на рекламодателите, за да достигнат в мащаб до най-точната си аудитория. За България инвестициите в програматик закупуване се очаква да нарасне на годишна база с +74,9% през тази и с +63,8% през 2019 г.

Традиционните медии се очаква да генерират спад от около -0,5% през 2018 г. и -0,4% през 2019 г. Медийните инвестиции в печатни медии ще продължат да намаляват в световен мащаб до -7,5% през 2018 спрямо 2017 г. В България този тренд също е негативен, но по-плавен в сравнение с глобалните тенденции. Радиото, външната реклама и киното ще продължат да поддържат стабилен ръст. За България радио рекламата се очаква да се увеличи с 5,1% на годишна база за 2017 г., а външната реклама – с 12,1%.

Телевизията в световен мащаб ще се върне към позитивни нива на растеж (+1,2% за 2018 г.), след като през 2017 г. отчете негативен спад от -0,7% на годишна база. Въпреки това тя остава основната медия използвана в медийния микс включително в България, където въпреки последователния спад в ръста ѝ на годишна база, тя продължава да привлича над 50% от общите медийни инвестиции за реклама у нас.

* Програматик кампаниите позволяват автоматизирано закупуване на онлайн рекламна площ в реално време. Тази реклама е насочена към потребителите на база събраната информация за техните предишни действия в интернет, интереси и демографски показатели.

Последни новини
Още от Новини