Отхвърлиха закона за горивата

Икономическата комисия в Народното събрание не прие на първо четене законопроекта за горивата

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Икономическата комисия отхвърли новия секторен закон за горивата. От ГЕРБ не посмяха да подкрепят спорните текстове, които затягат сериозно правилата за търговия с горива, съобщава Investor.bg.

Депутатите от икономическата комисия в парламента спряха още на първо четене законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Текстът бе внесен от народни представители от всички партии и предизвика широк обществен дебат.

В изготвянето на документа участва и Българската петролна и газова асоциация.  

По време на заседанието на комисията стана ясно, че нормативният акт е получил отрицателни становища от три министерства – финансовото, икономическото и земеделското. В залата не присъства нито един министър или заместник-министър, но представители на ведомствата изчетоха писма от ръководителите си. 

Най-сериозен отпор е дошъл от Министерство на финансите, като според Владислав Горанов текстовете са в пълно противоречие с директивите на ЕС и сериозно нарушават принципите на конкуренцията. 

Според земеделското министерство новите изисквания ще натоварят с огромно разходи по-дребните стопани, които също попадат под ударите на закона. 

Investor.bg припомня, че промените затягат сериозно правилата за търговия с горива, като въвежда регистрационен режим за фирмите, изисквания за банкови гаранции и солиден наличен капитал на дружествата, които оперират на този пазар. 

Текстовете бяха силно критикувани от много браншови организации, тъй като сред новите изисквания на практика се премахват „мобилните“ бензиностанции. По-конкретно, „водачите са длъжни да зареждат само на бензиностанции, чиито резервоари са трайно прикрепени към недвижимия имот", пише в мотивите към законопроекта. 

Обектите, от които може да се извършва зареждане, трябва да отговарят на изискванията за устройство на територията и строителството за обект за зареждане с продукти с нефтен произход. Изпълнението на това изискване ще се установява за всеки отделен обект и се удостоверява по служебен ред от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК).

Зареждането на ведомствени бензиностанции също се затяга – на тях няма да могат вече да зареждат „трети“ лица, като роднини например. 

Зареждането от мобилни бензиностанции от години се смята за източник на контрабанда. Тази мярка обаче е възможно да предизвика сериозни затруднения на фермерите, които ще бъдат принудени да изкарват селскостопанската си техника по основните пътни артерии в страната, за да могат да заредят с гориво. В летния сезон това е особено голям проблем.

Заради това земеделски производители подготвят протест на 3 април. Те настояват да бъдат изключени от обхвата на законопроекта, а ако искането не бъде прието, от 3 април зърнопроизводителите ще преминат към ефективни протестни действия, като изкарат земеделската техника да зарежда на бензиностанциите. 

Срещу текста се обявиха и от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Според тях промените в законопроекта, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат над 100 хил. домакинства и над 80 на сто от ресторантьорския бизнес у нас. От асоциацията изтъкнаха, че подкрепят всички действия, които водят до ефективна борба със сивата икономика, но така предложените промени ще доведат единствено до монополизиране на пазара и поскъпване на цените на бутилирания пропан-бутан. 

Само преди седмица стана ясно, че „Инса Ойл“ напуска Българската петролна и газова асоциация, а причината е несъгласие с новия секторен закон. 

В крайна сметка на днешното заседание от ГЕРБ не посмяха да гласуват законопроекта и той беше отхвърлен. Румен Гечев от БСП обаче коментира, че все пак има процедура, по която спорният текст да стигне до пленарната зала. Все още не е ясно дали ще бъде изцяло изтеглен от деловодството или ще бъде преработен с препоръките на институциите и браншовите организации. 

Последни новини
Още от Новини