75% от българите искат национализация на ЧЕЗ

Болшинството от съгражданите ни обвиняват кабинета за разразилия се скандал

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

75% от българите подкрепят идеята държавата да закупи българските активи на ЧЕЗ.

Това сочи проучване, дело на „Галъп Интернешънъл“.

Против национализация на най-голямото ЕПР у нас се обявяват 20%, а останалите 5% нямат категорично мнение.

На практика може да се каже, че цялото общество вече знае за скандала около ЧЕЗ. 93% от запитаните твърдят, че са чули. 72% от чулите намират идеята за тази сделка за ненормална и неприемлива, а само 16% намират случващото се за нормално и приемливо. Останалите не могат да преценят

„Общественото мнение явно еднозначно се противопоставя на случващото се“, коментират социолозите.

Сънародниците ни също така в голямото си болшинство обвиняват кабинета за случилото се. 61% казват, че министърът е допуснал грешка, а мнозинство от 56% намират, че премиерът Борисов е допуснал грешка.

„Голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър. За това спомогна и бързата оставка на министър Петкова, първоначално възприета от Борисов“, посочват от агенцията.

Това, че министър-председателят е с по-малко споменавания, се дължи по-скоро на по-високата му популярност в сравнение с министър Теменужка Петкова. Дори и високата популярност обаче не може да повлияе на обществените нагласи, които са недвусмислено критични към действията на властта по този казус досега.

Откроява се желание за по-ясна държавна намеса. Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката, а 17% смятат, че държавата не трябва да се меси. Останалите се затрудняват да формират позиция.

Последни новини
Още от Новини