България на четвърто място в ЕС по дял на еко данъци и такси

Зеленото облагане допринася за 9,6% от данъчните приходи на държавата

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

България е на четвърто място в Европейския съюз (ЕС) по дял на екологичните данъци и такси от общите приходи от данъци и такси.

Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Investor.bg.

Екологичните данъци и такси у нас – енергийни данъци и такси, данъци и такси за транспорт, данъци и такси за замърсяване на околната среда и данъци и такси за ползване на ресурси, формират 9,6% от общите данъчни приходи на страната през 2016, показват данните.

Лидер е Латвия с 11,7%, следвана от Словения с 10,6% и Гърция с 9,8%. На пето място е Хърватия с дял на екологичните данъци и такси от 9,3%, а шеста е Румъния с 9%.

Делът на екологичните данъци и такси от общите данъчни приходи е най-нисък в Люксембург – 4,6%, Германия – 4,8%, и Франция – 4,9%.

Средно за ЕС нивото е 6,3%.

Делът на екологичните данъци и такси от общите данъчни приходи на страните от ЕС е един от индикаторите за изпълнението на целите за устойчиво развитие и ефективността на ползването на ресурсите, отбелязва Евростат.

Съгласно възприетата пътна карта делът на екологичните данъци и такси трябва да бъдат повишени до над 10% в държавите, където е по-нисък. Т.е. България има още малко, за да настигне страните, за които се счита, че прилагат добра практика в тази сфера.

Що се отнася до размера на приходите от екологични данъци и такси, през 2016 в България той достига над €1,334 млрд. спрямо €1,315 млрд. евро през 2015 и €1,167 млрд. през 2014

Общо за ЕС приходите от екологични данъци и такси за 2016 са €364,398 млрд.

Последни новини
Още от Новини