Английската банка без обещания за още покачвания на лихвите

Подуправителята на BoE Бродбент: Управителят не искаше да каже това

Бен Бродбент, подуправител на Английската централна банка (BoE), пристига заедно с Марк Карни, управител на BoE, на пресконференцията в Лондон. 02.11.2017. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Бен Бродбент, подуправител на Английската централна банка (BoE), пристига заедно с Марк Карни, управител на BoE, на пресконференцията в Лондон. 02.11.2017. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Сигналите на Английската централна банка, че може да се наложи лихвеният процент да бъде вдигнант още два пъти, за да се насочи инфлацията към целта на централната банка, не били обещание. Това заяви подуправителят на Английската централна банка (BoE) Бен Бродбент днес, 03.11.2017.

"Предвид всички допускания, които правим в нашите прогнози, много от които няма да станат факт..., ние приемаме, че може би ще се нуждаем от още няколко покачвания на лихвите, за да се вкара инфлацията в релси и да се подкрепи икономиката". 

"Това не е обещание и никога не би могло да бъде такова. Не това каза управителят вчера". 

BoE повиши лихвените проценти в четвъртък за пръв път от 2007 насам, от преди началото на световната финансова криза, но стерлингът падна рязко, тъй като централната банка заяви, че очаква "постепенно" повишаване на лихвения процент.

Последни новини
Още от Новини