Разногласие във Фед по въпроса за вдигането на лихвите

Двама от централните банкери на Фед са на разнопосочни мнения - единият смята, че лихвените проценти могат да се увеличат още веднъж през 2017, другият иска да се изчака

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Двама от централните банкери на Федералния резерв на САЩ заеха противоположни позиции за това как да се реагира на разочароващите данни за слабата инфлация, докато представителите на централните банки се събират за годишния си симпозиум в Джаксън Хол, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Водещите събития на конференцията включват изказвания на председателя на Фед Джанет Йелън и на гуверньора на Европейската централна банка Марио Драги в петък.

Председателят на Фед за Канзас Естер Джордж, която е домакин на събитието, заяви в интервю за Bloomberg, че ако икономическите данни на САЩ се задържат такива, вероятно ще има възможност за ново повишаване на лихвените проценти през 2017. По-късно в свое интервю председателят на Фед за Далас Робърт Каплан коментира, че централните банкери трябва да са по-търпеливи и да изчакат сигнали за подновена инфлация, преди лихвените проценти да се увеличат отново тази година.

В същото време и двамата подкрепиха през септември да бъде обявен постепенен процес за свиване на счетоводния баланс на Фед за $4,5 трлн.

Въпросът за инфлацията раздели централните банкери през последните месеци, предизвиквайки съмнения сред инвеститорите за това дали Фед ще изпълни прогнозата си за броя на повишенията на лихвите тази година след две увеличения от март и юни.

„Ще проуча данните през следващите няколко седмици, докато се подготвяме за срещата през септември, и ще преценя дали в това все още има смисъл“, заяви Джордж във връзка с повишаването на лихвените проценти. „Въз основа на това, което виждам днес, мисля, че все още има възможност за това“. Срещата за определяне на паричната политика ще бъде на 19-20 септември.

Каплан обаче заяви, че комисията трябва да отдели време, за да събере повече данни за инфлацията, преди да вземе решение за ново увеличение.

„Не казвам, че няма да действаме до края на годината, но имаме възможността да бъдем търпеливи“, допълни той.

Каплан има право на глас във Федералната комисия за отворените пазари през настоящата година, а Джордж – през следващата.

Централната банка на Фед обмисля кога да започне да се освобождава от активите си в счетоводния баланс, като инвеститорите очакват това да бъде обявено на срещата следващия месец.

Централните банкери следят внимателно и движението на инфлацията, след като няколко слаби четения смекчиха инфлационния натиск още повече под целта от 2%. Предпочитаният показател за ценовия натиск се е увеличил до 1,4% през 12-те месеца до края на юни, оставайки под целта на Фед през по-голямата част от последните пет години.

Според инвеститорите има шанс едно към три за нов ход до края на годината, сочат фючърсите върху лихвените проценти.

Каплан каза още, че може да не се наложи Фед да повишава лихвените проценти толкова много в този кръг от затягане, за да достигне до т.нар. неутрален лихвен процент – теоретично ниво, при което основният лихвен процент на Фед нито насърчава, нито потиска растежа.

„Ако ме питате за това днес, бих казал, че сме по-скоро до 2%, отколкото до 3%“, заяви той, добавяйки, че ако е трябвало да отговаря на същия въпрос преди 10 години, би казал диапазон от 4% до 5%. Целевият диапазон на политиката на Фед в момент е от 1% до 1,25%.

„Това означава, че все още сме нерестриктивни, но не и толкова, колкото хората смятат“, каза още той.

Последни новини
Още от Новини