Работодателите обвиниха синдикатите в клевета

Нов епизод от войната по оста работодатели-синдикати

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Своеобразната война между две от трите съставни части на тристранката – синдикати и работодатели, продължава. Този път с обвинения от страна на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) към синдикатите в клевета.

Става въпрос за обща позиция НА КНСБ и КТ „Подкрепа“ , разпространена до медиите вчера (26 юли), се оплакват от „нечувана агресия“ от страна на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу „социалния диалог и хората на труда в България от последните дни“.

„На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени „търтеи, мързеливци и престъпници“ (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК). Синдикатите пък бяха обявени за „вредни“, „пречещи на развитието на страната и икономиката“ и „не случайно на много места, където компаниите са успешни, ги няма“ (Кирил Домусчиев, КРИБ)“, се казваше в писмото на синдикатите. 

В позицията на АИКБ категорично бива отричано подобни думи, поне от страна на Васил Велев, да са били изричани, като за целта в писмото бива прикачено и видео от изказването на главата на АИКБ, което, според пресцентъра на АИКБ доказва това. От Bloomberg TV Bulgaria не можем да потвърдим или отречем това, поради факта, че споделеното видео е дълго близо час и редакционното време не позволи то да бъде в цялост изгледано.

„След прослушването му (на видеото-бел.ред.) непредубеденият слушател ще се убеди, че такива неща НЕ са казвани. Безспорно, ние твърдим, че под натиска на синдикатите, включващ откровени манипулации, заплахи от типа на „камък върху камък няма да остане“, а напоследък и нагли лъжи, у нас се провежда погрешна политика по доходите. Ние наистина твърдим, че тази политика се провежда с използването на командно-административни методи, които са приложими при плановите икономики, но не и в условията на пазарна икономика“, пишат от АИКБ.

Тази политика действително (и за това ние отдавна представяме съответните доказателства) толерира и награждава ниската квалификация и нежеланието за каквото и да е професионално усъвършенстване. И така, тази политика наистина награждава мързела и ниската квалификация и наказва трудолюбивите работници, които повишават своята квалификация и производителност“, се казва още в писмото.


 

Последни новини
Още от Новини