Качеството на въздуха у нас очевидно растяло, заяви екоминистърът

Все още обаче не са изпълнени изискванията на европейското и българското законодателство

Ж.К. Младост, София. Снимка: Wikipedia Ж.К. Младост, София. Снимка: Wikipedia

Тенденцията за подобрянане на качеството на въздуха в България е очевидна, но все още не са изпълнени изискванията на европейското и българското законодателство. Това коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Националното радио, пише Investor.bg.

Световната банка ще представи междинен доклад с мерки за подобряване на качеството на въздуха в отделните общини в България през есента, съобщи още министърът. Институцията ще даде и своите окончателни предложения, изготвени на базата на анализи, през зимата на 2018 година.

В допълнение и две работни групи обсъждат мерки за справяне с проблема. Основните източници на замърсяване на въздуха са фините прахови частици, но в различните градове не е едно и също, обясни още Димов.

Неговите очаквания са, макар че официалните данни още не са готови, че в София автомобилният транспорт е значително по-сериозен проблем от битовото отопление, докато в други градове вероятно ще е точно обратното.

"Ако битовото отопление е основният проблем, трябва да се върви към това примерно въглищата и дървата, които се продават, да са с ниско съдържание на сяра и пепел и не е невъзможно да се каже, че цената, която също ще е по-висока, ще се компенсира от калоричността, която ще дават", обясни още министърът пред БНР.

Във връзка с мерките, свързани с катализаторите на автомобилите, Нено Димов обясни какви етапи са набелязани. "Катализаторите е втората посока, в която е започнато да се работи, като етапите, за които говорим, първото нещо, естествено аз ще изчакам работната група с техническите предложения, които ще направят", каза той.

Според него първото нещо е кола без катализатор да не може да има първа регистрация. Втората стъпка, това са пунктовете, където се правят годишните технически прегледи, да се засили много сериозно контролът и там да не може да се дава този стикер за техническа годност на колата, ако няма катализатор.

Третата стъпка е насочена към онези сервизи, които включително рекламират свалянето, а не замяната на катализатори. Трябват и мерки срещу кражбите на катализатори. Една от най-трудните стъпки ще е изграждането на културата, човек да знае, че това е полезно и всъщност тези спестени пари са спестени от едно място, но отиват в друго, посочи още Нено Димов.

Той прогнозира още, че има голяма вероятност България да може да се възползва от дерогации по новата европейска директива, която задава по-високи изисквания към въглищните централи.

Новите завишени изисквания, които са приети от ЕС, предвиждат до 99% очистка за новите централи, а за съществуващите има повишаване с около 1 % - от 96% очистката ще бъде 97%.

Последни новини
Още от Новини