Кое е единственото решение на казусите в пенсионната система

Любомир Стефанов, УНСС, В развитие, 29.06.2017

Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria

Това, което ме притеснява в увеличаването на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, е въздействието върху самия модел като цяло и най-вече върху мотивацията на хората да се осигуряват. Едно такова политическо решение за увеличаване на минималната пенсия изпраща негативни послания към осигуряващите се. В контекста на все още значимия за нашата страна сив трудов пазар това е още по-притеснително.

Това каза във студиото на „В развитие“ с водещ Велко Каменов преподавателят в УНСС проф. Любомир Стефанов.

„Мотивацията на хората да се осигуряват спада, защото размерът на пенсиите на много хора с приближава. Ако беше осъществено предложението на 300 лв. минимална пенсия щеше да се приближи пенсията на хора, които имат 15-16 години стаж с тази на тези с 40 години стаж“, посочи той.

„Естествено, размерите на пенсиите в България са твърде ниски, това е факт. Но пенсионната система е система, в която се работи с перспектива, всички промени трябва да се правят много внимателно с хоризонт поне 60-70 до 80 години“, коментира гостът в предаването.

Какви ще са бъдещите промени в пенсионната система

„Бъдещите промени в пенсионната система са наложени от законодателството и ще се случат през следващите няколко години. Това са увеличаването на възрастта, на нужния стаж, увеличаването на пенсионната вноска от началото на следващата година“, каза още той.

Решението е едно

„Преизчисляването на всички пенсии безспорно е едно по-адекватно решение, но затова трябва действителен финансов ресурс, който в нашите условия може да бъде осигурен само и единствено чрез изсветляване на сивия трудов пазар“, категоричен е проф. Стефанов.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Новини