Вирусът Petya атакува редица компании в Украйна и Русия

Засегнат е широк спектър от компании, в това число нефтени, телекомуникационни и финансови такива

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Чрез компютърен вирус, наречен Petya, е осъществена широкомащабна кибератака срещу редица компании от Русия и Украйна, в това число и нефтогазови, телекомуникационни и финансови такива, предава РИА Новости.

Той блокира компютрите и изисква откуп от 300 долара в биткойни. Атаката се е случила около 14:00 днес (27 юни). Става дума за криптолокър, наречен Petya”, цитира агенцията думите на специалист от агенцията за киберсигурност Group-IB.

По предварителни данни от вируса са пострадали компании като руските „Башнефть“ и „Роснефть“, украинските „Запорожьеоблэнерго“, „Днепроэнерго“ и „Днепровской электроэнергетической системы“.

Засегнати са системите на Mondelez International, Ощадбанк, Приватбанк, Mars, "Новая Почта", Nivea, TESA, киевския метрополитен, летища, телекомуникационни оператори и редица други.

Припомняме, че в средата на май бе извършена безпрецедентна в историята хакерска атака чрез вируса WannaCry, която засегна хиляди компютърни системи в над 150 държави. Тогава хакерите използваха модифицирана версия на програма, разработена от Агенцията за национална безопасност на САЩ (NSA), наречена Etemal Blue (неизчерпаема синева).

Последни новини
Още от Новини