Турският премиер на ключова визита в Атина

Йълдъръм и Ципрас ще обсъдят въпросите за имиграцията, двустранните отношения, динамиките по оста Анкара-Брюксел, както и преговорите за обединение на Кипър

Йълдъръм по време на интервю за Bloomberg. (24.04.2017) Снимка: Bloomberg Йълдъръм по време на интервю за Bloomberg. (24.04.2017) Снимка: Bloomberg

Турският министър-председател Бинали Ъйлдъръм е на изключително важна за исторически хладните отношения по оста Атина-Анкара визита в гръцката столица.

Преди разговора на четири очи с гръцкия си колега Алексис Ципрас Йълдъръм подчерта важността от добри междусъседски отношения между двете страни, лайтмотив, повторен и от гръцкия премиер.

Ципрас от своя страна пък подчерта нуждата да бъде усилено взаимното доверие и усилията за разрешаването на общите предизвикателства. „В трудни времена съседите трябва да си помагат взаимно“, предава думите му Ekathimerini.

Визитата на Йълдъръм се случва в светлината на скорошните инциденти, при които турски военни самолети нарушаваха гръцкото въздушно пространство над Егейско море. Напрежение внасят и случаите, при които Атина оказа убежище на политически бежанци от Турция.

Според гръцки правителствени източници в разговорите между Йълдъръм и Ципрас ще бъдат засегнати темите за имиграцията, двустранните отношения, динамиките по оста Анкара-Брюксел, както и въпросът за преговорите за обединение на Кипър.

Турският премиер също така ще се срещне с президента на Гърция Прокопис Павлополус, а след това ще се отправи на обиколка в северния гръцки регион Тракия, където има значително мюсюлманско малцинство.

Последни новини
Още от Новини