Законът за концесиите мина на първо четене в парламента

Законопроектът, внесен от ГЕРБ, срещна яростен отпор от страна на левицата

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

Законът за концесиите беше гласуван днес от НС, въпреки съпротивата на левицата. След като президентът Румен Радев наложи първото си вето именно върху този закон след приемането му от 43-то НС, председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ го внесе отново на 30 май.

Днес проектът беше приет на първо четете с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС. Единствено социалистите гласуваха единодушно против, предава Dnes.bg.

Според държавния глава законът въвежда широки граници за субективизъм и възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес.

Неприемането на проекта според вносителите ще доведе до наказателна процедура срещу България, тъй като с текстовете се въвежда европейска директива. Така че се наложи парламентът да приеме ударно закона.

Още след като беше приет от предишното Народно събрание, Законът за концесиите се оказа доста спорен. Един от основните аргументи бе, че се отваря възможност за „вечни концесии".

Според Данаил Кирилов санкцията на парламента е една от гаранциите, че концесиите няма да са „вечни".

От БСП обаче и днес продължиха да твърдят, че със закона се въвежда концесия без срок и контрол.

Сериозен порок на законопроекта за концесиите е фактът, че той ограничава принципа за публичност, смята червеният депутат Атанас Костадинов. Според него текстовете нарушават и принципа на местно самоуправление и на прозрачността.

От своя страна Александър Ненков от ГЕРБ отрече всички обвинения на левицата и ги окачестви като „абсолютно нелепи".

Последни новини
Още от Новини