Референдум в Швейцария за ядрената енергетика

Ще се раздели ли страната с петте си реактора до 2034

Цюрих, Швейцария. Снимка: Pixabay Цюрих, Швейцария. Снимка: Pixabay

Швейцарците гласуват днес на референдум дали да се откажат от ядрената енергия и да я заменят с възобновяеми източници.

Веднага след аварията във Фукушима през 2011 Швейцария реши да се откаже от ядрените мощности, които към момента  формират около една трета от енергийния микс. Срокът за изпълнение на решението е 2034, а ядрените генератори на страната са пет.

Новият закон, който се подлага на гласуване днес, предвижда ядрената енергия постепенно да бъде заменена с възобновяеми енергийни източници.

Проектът е резултат от дълъг процес на дискусии. Референдумът се провежда по настояване на една от партиите - Демократичния съюз на центъра. Опасенията са, че ще последва скок в цените на електроенергията.

Трансформацията на електрическата система в страната до 2050, според демократите, ще струва около 200 млрд. швейцарски франка, което е 183 млрд. евро. Сметките им показват, че на четиричленно домакинство ще се падат по 3200 швейцарски франка или 2900 евро годишни допълнителни разходи за сметки и данъци. 

Швейцарското правителство не е съгласно с изчисленията на Демократичния съюз на центъра и твърди, че оскъпяването за четиричленно семейство на година ще бъде само 40 швейцарски франка. 

Според социологическо проучване, проведено преди 10 дни, 56 на сто от швейцарците подкрепят новия закон срещу 37 против.

Последни новини
Още от Новини