Макрон ще бъде новият президент на Франция

Министърът на вътрешните работи обяви победа на Макрон и го поздрави

Лидерът на движението Напред и кандидат за президент на Франция след като гласува в Льо Туке на балотажа на 7 май 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Лидерът на движението Напред и кандидат за президент на Франция след като гласува в Льо Туке на балотажа на 7 май 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

65,5% за Макрон и 34,5% за Льо Пен, показаха първите резултати на Ipsos, обявени от France 24 след затваряне на изборните секции в 20ч. местно време на 7 май 2017.

Поддръжниците на Макрон са на площада пред Лувъра, където празнуват победата, показа France 24.

Френският президент Франсоа Оланд поздрави Макрон, съобщи Елисейският дворец.

 

Германският канцлер Ангела Меркел обяви победа „за обединена Европа”. "Поздравления, Еманюел Макрон. Вашата победа е победа за силна и единна Европа и за френско-германското приятелство", написа говорителят на Меркел Щефан Зайберт в Туитър.

 

 

Голямото предизвикателство за Макрон сега е участието през юни на парламентарните избори, където трябва да събере мнозинство.

Избирателната активност на балотажа бе по-ниска от първия тур. Участието на изборите е най-ниско от 1969, съобщи France24.

 

 

„Французите избраха Емануел Макрон за президент на Републиката. Поздравявам го и му желая успех в упражняване на функциите в служба на нашата страна”, написа министърът на вътрешните работи Бернар Казньов.

„Резултатът от изборите показва прозорливостта на избирателите, които днес отхвърлиха крайнодесния проект и показаха привързаността си към ценностите на Републиката”. Казньов казва още, че французите са показали привързаността си към Европейския съюз, защитата му и единството си пред „предизвикателствата в света и по-точно към терористичната заплаха”.

Първи реакции

Победата на Макрон бе облекчение за пазарите след кампанията, предизвикала вариране на доходността на френските облигации. Еврото вероятно ще отвори по-високо в ранната търговия в Азия в 21ч. парижко време на 7 май, съобщи Bloomberg.

Световните лидери веднага поздравиха Макрон. Британският премиер Тереза Мей бе една от първите. В туит говорителят на германския канцлер

Ангела Меркел, Щефан Зейберт каза, че резултатът е победа за „силна, обединена Европа”.

Победата на Макрон ще помогне за възстановяването на увереността на ЕС след решението на Великобритания за излезе от общността миналата година.

Последни новини
Още от Новини