Радев: Имаме нужда от икономически стимули, които да привличат инвеститори

Според държавния глава настоящият икономически модел ще допринася за емиграцията в дългосрочен план

Българският президент Румен Радев. Снимка: Президентство Българският президент Румен Радев. Снимка: Президентство

Нуждаем се от икономически стимули, които да привличат инвеститорите, не само заради ниските нива на работните заплати у нас. Това заяви българският президент Румен Радев на среща с генералния секретар на Международната конференция на профсъюзите Шарън Бъроу.

Според държавния глава страната ни трябва да се адаптира към процесите на дигитализация на икономиката и да се стреми към повишаване на заетостта на младите хора в тези сектори.

Той бе категоричен, че моделът, който следваме към настоящия момент, не е устойчив и ще допринася за емиграцията в дългосрочен план.

„Реалната интеграция на България в ЕС ще бъде постигната, когато доходите на населението и стандартът на живот станат съпоставими с тези на останалите европейски държави“, каза президентът.

„Процесът на нарастващо разслоение в обществото и последващо социално изключване генерира големи проблеми, включително и за демокрацията в дадена държава“, заяви на свой ред Шарън Бъроу.

Тя отбеляза доброто сътрудничество на Международната конфедерация на профсъюзите с България, което може да подобри социалния диалог в страната ни, включително и между работниците и работодателите.

И Радев, и Бъроу споделиха мнението, че достъпът до качествено образование е от ключово значение за реализация на пазара на труда и пълноценна интеграция в обществото. 

Последни новини
Още от Новини