Казахстан готов да обсъди включването си в договорката за съкращаване на добива на петрол

В края на април енергийният министър на Саудитска Арабия заяви, че ще обсъди въпроса с казахстанския премиер

Нефтена платформа в Казахстан. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Нефтена платформа в Казахстан. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Казхстан е готов да обсъди включването си във възможното продължаване на договореностите за съкращаване на добивите на петрол. Това съобщи министърът на енергетиката на страната Канат Бозумбаев, цитиран от РИА Новости.

„Казахстан е готов да обсъди условията за присъединяване към удължаването (на договореностите – бел.ред.)“, заяви Бозумбаев.

По думите му Астана ще участва в обсъждането на този въпрос в края на май във Виена. „Там ще бъда аз или някой мой заместник“, каза той.

През миналата седмица (на 28 април) по време на визитата си в Астана министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал Фалих заяви, че се надява договореностите по свиване на нефтодобива да бъдат продължени и през втората половина на 2017. Ал Фалих изрази и намерение да обсъди въпроса с премиера на Казахстан Бакитжан Сагинтаев.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на нефтодобива. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

Договореностите важат за първото полугодие на 2017, като възможното им продължаване във времеви план може да бъде осъществено на 25 май във Виена.

Последни новини
Още от Новини