Реакцията на международната общност на удара в Сирия

Изстрелване на ракети от американски кораб срещу Сирия: Снимка: акаунт в Twitter на Пентагона Изстрелване на ракети от американски кораб срещу Сирия: Снимка: акаунт в Twitter на Пентагона

Някои от първите реакции на международната общност след въздушните удари на САЩ в Сирия в ранните часове на 7 април 2017.

Австралия

Австралия подкрепи ударите на САЩ в Сирия, каза премиерът Малкълм Търнбул, цитиран от news.co.au.

„Това е пропорционален отговор за спиране на използването на летището за доставка отново на химическо оръжие, но ние не сме във война с режима на Асад и САЩ го обясни ясно“, каза Търнбул.

„Като коалиционен партньор бяхме уведомени преди удара и подкрепяме действията на САЩ“.

„Австралия не участва, но продължаваме да подкрепяме нашите военни операции в Ирак и Сирия“.

 

Нова Зеландия

Според Нова Зеландия Австралия може да се включи в операциите, съобщава NZHerald. Изданието цитира австралийския министър на отбраната Марис Пейн, според която правителството на Търнбул може да обмисли дали да се включи или не в действията срещу президента на Сирия Башар Ал Асад.

Русия

Президентът  на Русия Владимир Путин смята, че ударите на САЩ уронват отношенията с неговата страна и създават „сериозно препятствие в създаването на международна коалиция за борба с тероризма“, каза говорителят на президента Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Китай

„Американският президент Доналд Тръмп призова „всички цивилизовани страни да се присъединят към САЩ за слагане на край на кръвопролитията в Сирия“, съобщи вестник South China Morning Post.

Франция

Въздушните удари на САЩ по база в Сирия, откъдето е извършена операция с химическо оръжие са „предупреждение“ и форма на „осъждане“ на „престъпния режим“ на Асад, каза министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Еро.

Еро е бил информиран от държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън през нощта, съобщи самият той от Мавритания за АФП.

Русия и Иран, съюзници на сирийския режим трябва да разберат, че подкрепата за Асад няма смисъл, каза още Еро.

„Башар Асад трябва да бъде съден като военнопрестъпник“, написа Еро в Туитър.

 

Карла Дел Понте

Представителката на анкетната комисия на ООН за Сирия Карла Дел Понте каза, че е „сигурно“, че сирийският режим е използвал „смъртоносен газ“. Тя поиска Съветът за сигурност „да осъди Башар Ал Асад“ и поиска „справедливост за всички убити деца“, съобщава АФП.

Четете още: Как реагираха пазарите на ударите.

Последни новини
Още от Новини