Майк Пенс: САЩ ще търси нова основа в отношенията си с Русия

По време на днешната си пресконференция след срещата си с Доналд Туск Пенс също така се обяви за свободна и справедлива търговия между ЕС и САЩ

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Съединените щати ще търсят нова основа в отношенията си с Русия. Това заяви днес американският вицепрезидент Майкъл Пенс на пресконференция, организирана след срещата му с главата на Европейския съвет Доналд Туск.

„Ще търсим нови пътища за нова основа в отношенията ни с Русия“, са точните думи на Пенс, цитирани от ТАСС.

При това Пенс подчертава, че Съединените щати ще продължат да полагат усилия за защитата на суверенитета и териториалната цялост на европейските държави на пред лицето на действията на Кремъл.

Според Пенс „Русия полага усилия за промяна на границите по силов път“. „Ще поддържаме Полша и балтийските страни с помощта на инициативите на НАТО за усилено военно присъствие“, добавя той.

Американският вицепрезидент също така отправя призив страните в конфликта в Донбас да съблюдават режима на прекратяване на огъня, който трябва да влезе в сила от днес. „Призоваваме и двете страни да съблюдават преустановяването на огъня, което ще влезе в сила днес, в интерес на мира и защита на мирното население“, отбелязва Пенс.

Заместникът на Тръмп също така подчертава, че „САЩ ще продължават да призовават Русия за отговор и ще изискват Москва да действа в рамките на минските договорености, на първо място започвайки с овладяването на конфликта в Източна Украйна“.

Майкъл Пенс също така засегна и темата за отношенията по оста Вашингтон – Брюксел. „Аз съм тук, за да изразя от името на президента Тръмп силната подкрепа на САЩ за продължаването на сътрудничеството с Европейския съюз“, заявява той, допълвайки, че САЩ, ЕС и НАТО са длъжни да усилят обмена на информация помежду си в усилията си да бъде избегнато повторение на терористичните атаки в Европа.

„От името на президента Тръмп днес изразих силната ангажираност на САЩ за продължаване на сътрудничеството и партньорството с ЕС", написа след срещата си в Брюксел в профила си в социалната мрежа Twitter американският вицепрезидент.


Засегната бе и темата за укрепването на европейската и щатската икономики. „Поддръжката и укрепването на нашите икономики изискват тежки, но необходими решения, поради това, че нашият икономически растеж означава мир и просперитет за всички“, категоричен е Пенс.

„Икономиките на ЕС и САЩ са най-големите в света, като на тях се пада близо половината световна икономика. Трансатлантическата търговия обезпечава 14 млн. работни места от двете страни на океана и способства за подобряването на живота и благополучието на гражданите ни. Днес ние потвърждаваме нашата подкрепа за една свободна, справедлива и процъфтяваща икономика, която се явява базиса на нашия успех“, отбелязва американският вицепрезидент.

Последни новини
Още от Новини