Ралито след Тръмп може да приключи с встъпването му в длъжност

Това прогнозират икономистите от Morgan Stanley

NYSE,  9 декември 2016, Ню Йорк. Michael Nagle/Bloomberg NYSE, 9 декември 2016, Ню Йорк. Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите приветстваха изненадващата победа на Доналд Тръмп с най-голямото рали на пазара на акции от който и да било нов американски президент досега. Все пак обаче Morgan Stanley предупреждава, че предстоящото му встъпване в длъжност може да бележи края на тези добри времена, пише Bloomberg.

Индексът S&P 500 скочи с 1% във вторник, 3 януари, приближавайки печалбата си от 8 ноември насам до 6% заради очакванията, че Тръмп и политиката на неговата партия ще допринесат за увеличаването на растежа. Всичко това е добре, но рекордните нива за американските акции вече отразяват това очакване и встъпването в длъжност на Тръмп на 20 януари може да е подходящ момент за намаляване на притежанието на акции, посочва банката.

„Въпреки положителните резултати през първите няколко седмици, смятаме, че ураганът от Републиканската партия създаде по-скоро несигурност и волатилност за икономиката и растежа на корпоративните печалби“, пише екипът, ръководен от главният капиталов стратег Адам Паркър.

Макар перспективата за намаляване на регулациите и по-ниски корпоративни данъци да води до очаквания, че растежът ще се засили, съпътстващото повишение на долара може да спъне износа и да накара Фед да повиши лихвите по-бързо от очакваното, твърдят анализаторите от Morgan Stanley.

Jefferies Group LLC обяви тази седмица, че бичият тласък от акциите на транспортните компании от 8 ноември вече не е валиден. Dow Jones Transportation Average се повиши с 9% след изборите.

„Ралито в транспортния сектор отразява по-добрия сентимент и подобряването на съотношението наличност-продажби сред производителите“, каза главният глобален капиталов стратег Шон Дарби.

„Притеснени сме, че заради силния долар производителите ще изгубят конкурентоспособност и покупателна сила“.

Несигурността се очертава като основна тема тази година, след като за анализаторите от Wall Street е трудно да прогнозират събитията заради промените в Белия дом.

Не можем да си спомним кога подобна промяна във властта във Вашингтон е имала потенциал за толкова голям и разнопосочен ефект върху американската икономика“, пишат анализатори от Bank of America Corp.   

Последни новини
Още от Новини