Меркел: Германия ще си остане Германия

Няма да изменим на ценностите си заради миграционната криза

Канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция в Bundespressekonferenz в Берлин, 28 юли 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция в Bundespressekonferenz в Берлин, 28 юли 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия няма да измени на ценностите си заради миграционната криза и проблемите с интеграцията на бежанците. Това заявява канцлерът Ангела Меркел в интервю Süddeutsche Zeitung.

"Германия ще си остане Германия във всичко, което е близко и скъпо за нас", казва тя. По думите ѝ ценностите и принципите, според които живее страната, няма да се променят.

"Те намират отражение в нашата либералност, нашата демокрация, нашата правова държава и нашата всеобхватна привързаност към социалната пазарна икономика, която благодарение на своята икономическа сила подкрепя най-слабите", отбеляза Меркел, цитирана от БТА.

В края на юли в Германия имаше два терористични акта, извършени от чужденци, за които отговорност пое "Ислямска държава". Меркел признава пред мюнхенския вестник, че опасенията на германците по този повод са "напълно разбираеми", но изразява несъгласие с твърдението, че мигрантите са внесли терора във Федералната република.

Интервюто е дадено в период на спад в рейтинга на Ангела Меркел и на неизвестността дали тя ще се кандидатира за нов мандат. Засега тя отказва да обяви дали ще се кандидатира на изборите през 2017.

Пред Süddeutsche Zeitung Ангела Меркел признава, че Германия е подценявала прекалено дълго проблема с миграцията и е блокирала необходимостта от намиране на общоевропейско решение, съобщи Ройтерс.

Според агенцията този необичаен самокритичен коментар сякаш е обвързан с първата годишнина от нейната станала прочута впоследствие фраза "Wir schaffen das" (Ще се справим), когато бе запитана за вълната от бежанци.

Пред вестника Меркел казва, че Германия, която миналата година прие над един милион мигранти, е оставила Испания и другите гранични държави в ЕС да се оправят сами с бежанците. "Тогава ние отхвърлихме пропорционалното разпределение на бежанците", отбелязва тя и добавя: "Ние не обхванахме проблема по правилен начин".

Последни новини
Още от Новини