Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Централните банки не са над закона

Икономистът Димитър Събев в Бизнес старт, 14.07.2016

Централна банка на Словения. Любляна, Словения. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Централна банка на Словения. Любляна, Словения. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Централните банки трябва да съществуват за нуждите на обществото, а не обратното. Те като институция няма как да са над закона. Това каза икономистът Димитър Събев в eфира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той коментира обвиненията от страна на ЕЦБ, че словенските власти са накърнили независимостта й. По думите му икономиката на Словения е много специфична, тъй като е успешна и просперираща, но в същото време делът на държавната собственост, включително в банковия сектор, е много голям. 

"Оставката на финансовия министър идва на фона на спекулации, че неговата дясна ръка е замесен в натиска за приватизация на едно много престижно пристанище", обясни икономистът.

Според него казусът ще се потули, тъй като Словения е малка държава, в която хората не са настроени революционно. "Скоро той ще изплува отново в Испания, може би Полша или Австрия, които няма да са съгласни да играят по тези правила. Тогава въпросът дали централната банка е над закона ще стане много сериозен", допълни Събев. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт