Швейцарската икономика се забави

Минимален ръст на БВП за Q1 на 2016

Швейцарски франкове. Снимка: Michele Limina/Bloomberg Швейцарски франкове. Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Швейцарската икономика регистрира минимален ръст през първото тримесечие на 2016, като остана далеч от прогнозите и от ръста, реализиран в края на миналата година.

БВП на страната се разширява с 0,1% на тримесечна база спрямо очаквания за ръст от 0,3% и  спрямо ръст от 0,4%, регистриран в края на 2015.

Частното потребление расте с 0,7% на тримесечна база, а износът с 2,1%. Държавните разходи обаче се понижават с 0,8%, като това е първо понижение от една година насам. Това показват данни на Държавния секретариат за икономическите въпроси, откъдето обясняват понижението в правителствените разходи с по-малкото заети в държавната администрация и секторите на образованието.

Швейцарската икономика се опитва да стъпи на крака след премахването на тавана на поскъпването на франка спрямо еврото в началото на 2015, което допринесе за две тримесечия на икономически спад през миналата година. От тази гледна точка силният ръст във вноса е положителен фактор. В производствения сектор и в сектора на услугите картината е смесена. Финансовите, хотелиерските и ресторантьорските услуги бележат спад, но добавената стойност в производството, строителството и здравеопазването се увеличава.

Възстановяването на швейцарската икономика ще бъде постепенно, като до голяма степен ще зависи и от представянето на икономиката на еврозоната, както и на китайската икономика, с която Швейцария подписа търговско споразумение.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини