Австралийският дълг ще се стабилизира до 6 години

Общият неизплатен федерален дълг е над седем пъти повече, отколкото преди световната финансова криза

Пешеходци в бизнес района на Пърт, Австралия. Снимка: Aaron Bunch/Bloomberg Пешеходци в бизнес района на Пърт, Австралия. Снимка: Aaron Bunch/Bloomberg

„Натрупването на австралийският дълг ще спре да расте до 5-6 години, като вместо това ще започне да се свива в резултат на работата на правителството по балансиране на бюджета”, заяви ковчежникът на страната Скот Морисън, съобщава Bloomberg.

„Федералното правителство, което ще представи подробен план за годишните разходи във вторник, очаква фискалният дефицит да се свие в течение на 4-годишния прогнозен период”, каза още в интервю Морисън.

По думите му за намаляването на дълга трябва да спадне дефицитът, а за да се случи това, е необходимо съкращаване на разходите.

За последно бе отчетен излишък в австралийския бюджет през 2007-2008, а последващите опити за задържането на дефицитите бяха осуетени от  намаляването на приходите заради спада в цените на суровините.

Предизвикателството пред Морисън е да запази публичните финанси на държавата континент в добро състояние без да увеличава рисковете за икономиката, която вече по-малко ще разчита на минната индустрия. Той трябва също да се пребори на изборите, които министър-председателят Малкълм Търнбул ще свика на 2 юли.

Общият неизплатен федерален дълг сега е над седем пъти повече, отколкото преди световната финансова криза от 2008. Нетният дълг ще нарасне до 18,5% от БВП през 2016-2017, според  медианна прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Очаква се скритият паричен дефицит да достигне 35 млрд. австралийски долара (27 млрд. щатски долара) през следващата фискална година, което е с 1,3 млрд. австралийски долара повече от заложеното в правителствената прогноза през декември.

Макар че правителството потвърди днес, че ще осигури допълнителни 1,2 млрд. австралийски долара за финансиране на училищата, Морисън подчерта, че сега не е време за прахосване на пари. По думите му всеки допълнителен разход ще бъде компенсиран със съкращения в икономиката, а данъчната тежест няма да бъде увеличена.

„Няма да получим устойчивост по пътя към балансирания бюджет чрез увеличаване на данъчната тежест. Това ще забави растежа в дългосрочен план и ще изтощи икономиката в момент, когато тя трябва да покаже най-доброто от себе си.”, каза още той. 

Последни новини
Още от Новини