Второ поредно тримесечие на забавяне за Южна Корея

Ще има ли понижения на лихвите

Риболовни лодки в Южна Корея. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Риболовни лодки в Южна Корея. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейската икономика отбеляза второ тримесечие на забавяне в началото на 2016. Растежът през първото тримесечие на 2016 на тримесечна база достига 0,4%, докато през последното тримесечие на миналата година достигна 0,7%. Стойността за третото тримесечие на 2015 беше дори по-висока, като достигна 1,3%. На какво се дължи това и ще има ли ответни действия от страна на централната банка на страната? Питър Пае от Bloomberg коментира темата.

Питър, това е второ тримесечие на забавящ се растеж в Южна Корея. Забавянето отговаря на прогнозите, но все пак е забавяне. Разкажете ни повече.

Да, второ поредно тримесечие на забавяне, което предизвиква известни притеснения. Износът бележи спад, а потребителите харчат по-малко. Със спада в износа корпорациите не инвестират толкова много, така че икономическият ръст бележи спад. По-важният въпрос сега е какво ще направи централната банка с лихвите, ако забавянето продължи.

Това е въпросът. През миналата седмица Корейската централна банка остави основната лихва непроменена на ниво от 1,5%. Означава ли това забавяне през второ поредно тримесечие, че можем да станем свидетели на увеличена вероятност за понижение на лихвите?

Мисля, че да, макар че гуверньорът на Корейската централна банка и финансовото министерство изтъкват някои положителни признаци, казвайки, че очакват икономическият ръст да продължи през текущото тримесечие. Освен това допълват, че има някои положителни сигнали, които идват от сектора на фабричното производство например. През февруари то отбеляза ръст. Спадът в износа се забавя и те имат усещане, че през втората половина на година може да има подобрение. Повече от половината от икономистите, които Bloomberg анкетира, смятат, че Корейската централна банка може да понижи основната лихва поне веднъж през тази година. Те не са толкова оптимистично настроени, както представителите на правителството.

 

Последни новини
Още от Новини