Коя беше най-голямата грешка на Европа в контекста на бежанската криза

Унгарският посланик Н. Пр. Андраш Клейн в предаването "Светът е бизнес", 06.04.2016

Унгарският посланик Н. Пр. Андраш Клейн. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Унгарският посланик Н. Пр. Андраш Клейн. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бежанският натиск към Европа ще остане дълго дори след като ИД бъде победена, защото в третия свят има 30 млн. души, които искат да дойдат в Европа. Най-голямата грешка на Европа е това, че границите останаха отворени. Европа трябва да си възвърне контрола върху външните граници. Това коментира унгарският посланик Н. Пр. Андраш Клейн в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

България сама решава как да си съхранява границите. При най-лошия сценарий може да има още трудности, но в България политическата воля за съхраняване на външната граница на ЕС я има, за разлика от Гърция. България е в по-деликатна ситуация в сравнение с централна Европа и въпреки това не България е проблемът на Европа, като това е похвално. Всички Вишеградски страни (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) са изразили мнението, че имайки предвид това не е справедливо България да не е в Шенген, а други страни, които не опазват границите си, да са в зоната, в която няма граничен контрол.

Вишеградската четворка няма да бъде разширявана формално, като това изключва възможността за присъединяване на още държави към нея, но това не значи, че тя няма да си сътрудничи с други държави.

Сигурността на Унгария зависи от 3 държави. 25% от унгарската индустрия е германска собственост, това е едната държава, от която Унгария зависи. Традиционната сигурност на страната зависи от НАТО, съответно от САЩ, докато енергийната сигурност на страната зависи от Русия. Трябва да се запази възможността за дискусия с Русия, защото това е в интерес на унгарските граждани. Затова Виктор Орбан се среща с Путин веднъж годишно, отговори Клейн на въпрос за твърденията, че унгарският премиер Виктор Орбан е близък с руския президент Владимир Путин. Залогът на последните срещи е бил дългосрочен договор с Газпром, като употребата на газта в Унгария е намаляла, а срокът на договора е наближавал край. В резултат Унгария не е купила 5 млрд. кубически метра газ от Русия, за които по договор е трябвало да плати 3 млрд. евро. Това обаче е избегнато, тъй като Русия е удължила срока с 5 години.

И заради икономически, и заради много важни политически причини се надяваме, че Великобритания ще остане част от ЕС. Равновесието много ще се наруши, ако Великобритания излезе от ЕС и ще има много сериозни последици, каза Н. Пр. Андраш Клейн по повод на евентуалното излизане на Великобритания от ЕС.

От икономическа гледна точка Европа няма друг шанс освен да остане една работеща икономическа общност. Не може всяка страна да се конкурира сама със САЩ, завърши той.

Чуйте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини