85 кораба потънаха през 2015

Източното Средиземноморие и Черно море се класират на второ място по брой круширали кораби през 2015

Подготовка на японски риболовен кораб. Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg Подготовка на японски риболовен кораб. Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Световният морски флот е загубил в следствие на катастрофи през 2015 година 85 плавателни съда. Броят на загубите през миналата година е 85 съда, което е с 3% по-малко от година по-рано (88 съда). Това се посочва в годишния отчет на застрахователната компания Allianz Global Corporate & Specialty SE, която отбелязва, че за последните десет години количеството на катастрофите е намаляло с 45%. В отчета на компанията Safety and Shipping Review 2016 се отчитат плавателни съдове, които са над 100 тона.

Според доклада, ситуацията, като цяло по отношение на аварийността остава нееднородна в зависимост от региона. Наблюдава се определен диспаритет по отношение на географското разпределение на катастрофите и по отношение на типа съдове, с които се случват корабокрушенията.

Една четвърт от морските катастрофи, в които са участвали 22 от пострадалите съдове са били в Китай, Индонезия и Филипините. Втората зона, която се е оказала опасна, е Източното Средиземноморие и Черно море, където са пострадали 11 съда.

60% от загубите на морския флот са в областта на карго и риболовния флот, като товарните съдове за пръв път от последните три години са отбелязали ръст в инцидентите.

Основна причина за катастрофите в морето остават лошите метеорологични условия – 75% от всички случаи, съобщава застрахователя.

Като цяло през изминалата година са регистрирани 2 867 различни аварийни ситуации в морския транспорт, което е спад с 4% в сравнение с 2014 година.

В доклада се казва, че аварийни ситуации в морския транспорт се случват постоянно, но все пак дните четвъртък и събота се считат за най-спокойни.  

Последни новини
Още от Новини