Инфлацията в еврозоната ревизирана надолу до 0,3%

Ще има ли нови стимули от ЕЦБ през март

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Потребителската инфлация в еврозоната разочарова, като прочитът за ръста в цените през януари на годишна база беше ревизиран в посока надолу до 0,3% спрямо 0,4% - първоначалните данни, обявени на 29 януари.

Данните продължават да изтъкват предизвикателствата, които среща блокът от 19 държави и най-вече ЕЦБ, която се опитва да повиши инфлацията до нива близки до 2%.

Следващата среща на паричната институция на еврозоната е на 9 и 10 март във Франкфурт, като на нея Марио Драги и останалите централни банкери в ЕЦБ ще преразгледат текущия пакет с мерки, който включва негативни лихви по депозитите и програма за изкупуване на облигации на стойност 1,5 трилиона евро.

Базисната инфлация, която изключва цените на горивата, нараства до 1% през януари спрямо 0,9% през декември, показват данните на Евростат. Базисната инфлация е по-висока заради поевтиняването на енергията с 5,4% през месеца.

Анализаторите очакват управителят на ЕЦБ Марио Драги да посегне към по-сериозни стимули през март, като този път да не разочарова пазарите, както го направи в края на 2015. Понижаването на първоначалния прочит на инфлацията за януари допълнително подкрепя тези очаквания. Макар и единодушни в очакванията си за нови стимули, анализаторите започват все по-често да задават въпроса доколко те са ефективни и не започват да имат негативни ефекти, които може да се проявят в по-дългосрочен план.

 

 

Последни новини
Още от Новини