Германия поиска от Украйна да излезе с ново предложение за дълга към Русия

Русия отхвърли последното предложение на Украйна

Натали Яреско, финансов министър на Украйна. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Натали Яреско, финансов министър на Украйна. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Германия поиска от Украйна да излезе с ново предложение за Русия, за да се разреши ситуацията между двете държави във връзка с дълга от $3 млрд., който Украйна трябва да плати на Русия. Руският президент Владимир Путин отказа последното предложение, направено от Украйна през миналия месец.

Немското министерство на финансите, което играе ролята на посредник за преговорите между двете страни иска от Украйна да направи компромис, предаде източник, пожелал да запази анонимност, цитиран от Bloomberg.

Руското финансово министерство отхвърли последното предложение на Украйна, като каза, че то е „неприемливо“, тъй като условията в него са по-лоши от предложените на частните кредитори, с които Украйна договори преструктуриране на дълг в размер на $15 млрд. през миналата година. Русия отказа да приеме условията по преструктурирането и не участва в него, докато други кредитори се съгласиха да отпишат 20% от номинала на облигациите, с които са гарантирали заеми за Украйна.

Русия заплаши да даде Украйна на съд, но финансовият министър на страната Антон Силянов каза пред репортери на 5 февруари, че подаването на иска в съда по отношение на заема е било отложено.

И двете страни заявиха през миналия месец, че са отворени за разрешаване на случая извън съда, но засега споразумение между тях няма.

По време на световния икономически форум в Давос на 23 януари финансовият министър на Украйна Натали Яреско каза, че все още има голяма вероятност за постигане на консенсусно споразумение извън съда с Русия.

Последни новини
Още от Новини