Има ли бъдеще за Facebook в Африка

Екип на компанията бе в Нигерия, за да задълбочи партньорството с местния бизнес

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Както използването на интернет в Нигерия скочи значително през последните пет години, така и използването и популярността на социалните мрежи. Нови данни показват, че Facebook остава популярен избор сред нигерийците и 16 млн. души в най-населената африканска страна посещават платформата всеки месец, пише Quartz.

Нигерия все още е най-големият пазар на Facebook на континента. Миналата година компанията обяви, че в Южна Африка има 12 млн. потребители месечно, а в Кения те са 4,5 млн.

Нигерия е сред страните с най-голямо проникване на интернет в Африка, а броят на хората, които имат достъп до мрежата, става все по-голям. Очаква се броят на мобилните абонаменти да достигне 95 млн. до 2019. Facebook твърди, че има 7,2 млн. потребители на социалната си мрежа в Нигерия дневно, като 97% от тях влизат в платформата посредством мобилни устройства.

Бързият растеж на разпространението на мобилни устройства и този на интернет откриват нови възможности за генерирането на значителни приходи за Facebook, пише Investor.bg. В резултат от това социалната мрежа се опитва да създаде по-силни връзки с бизнеса в най-голямата африканска икономика. Екип на Facebook посети Нигерия, за да “задълбочи партньорството с нигерийски компании” и да им помогне да създадат по-убедителни мобилни маркетингови кампании.

Едно от предизвикателствата, но и реална възможност за Facebook, се явява това да помогне за изграждането на силен пазар на мобилна реклама.

Отчетът на компанията за четвъртото тримесечие на 2015 показва, че Африка и Южна Америка генерират само $1,22 приход от потребител. Facebook изкарва 11 пъти повече от потребител в Северна Америка.

Като цяло Африка представлява само 8% от потребителите на Facebook от цял свят месечно, главно поради сравнителни ниската степен на навлизане на интернет на континента. Но Facebook се надява да увеличи броя на потребителите си там чрез своята амбициозна, но спорна инициатива Internet.org.

Последни новини
Още от Новини