Бизнес доверието във Франция достигна 5-годишен връх

Добрата новина даде тласък и на инвестициите в страната

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Бизнес доверието във Франция неочаквано се покачи през януари. Положителната новина е знак, че възстановяването на френската икономика набира все по-голяма скорост, съобщава Bloomberg.

Индексът на френското бизнес доверие се изкачи до 101 пункта спрямо ревизираните 100 пункта през декември, съобщaват от Френската централна банка. Това е най-високият резултат от май 2011, който надхвърля медианата прогноза на икономисти в изследване на Bloomberg за 99 пункта.

Добрата новина за бизнес доверието дава тласък и на инвестициите в страната. Франция има възможност да примести фокуса от потреблението към инвестициите като двигател на икономическия растеж. Централната банка на Франция прогнозира ръст на икономиката от 0,4% през първото тримесечие на 2016.

„Поръчките, доставките, производството -всички индикатори са знак за оптимистичните перспективи пред френската икономика“, коментира Махим Шайби, икономист на Bloomberg Intelligence в Лондон. „Това е добър сигнал в началото на годината на фона на оптимистичните прогнози, идващи от много други изследвания в последно време.“

Индексът на бизнес доверието, изчисляван от националната статистическа служба (Insee), също така записва най-високото си ниво от 2011 насам. Икономически растеж, макар и скромен, бива отчетен и при съставния индекс на мениджърските поръчки (PMI), измерван от Markit.


 

Последни новини
Още от Новини