Британската икономика ще страда без мигранти

Защо е по-добре Великобритания да загуби Brexit дебата за работниците мигранти

Лондон. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Лондон. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Икономиката на Великобритания ще пострадат от ограничаване на броя чуждестранни работници, идващи в страната. Това показва ново изследване на Bloomberg Intelligence. 

Британският премиер Дейвид Камерън преговаря с Европейския съюз, за ограничаване на свободата на движение в рамките на съюза. От друга страна, голяма част от британското възстановяване от кризата се дължи на увеличения брой чужденци, които идват да работят в страната, в сравнение с тези, които икономистите са очаквали.

В новия доклад на Bloomberg Intelligence икономистите Джейми Мъри и Дан Хенсън отбелязват, че свиването на притока от мигранти във Великобритания, може да доведе до спад от 1% от БВП до края на текущия парламентарен мандат през 2020 г.. 

За да се разберем проблема, трябва да се погледне ефектът от по-високата миграция върху икономиката. Като цяло, мигрантите по-често са в трудоспособна възраст, имат (средно погледнато) по-високо ниво на квалификация и са „нетни вносители“ в хазната. В действителност, тъй като финансовата криза предизвика застой в производителността на труда означава, възстановяването на Великобритания е било управлявано от хора, които работят повече часове, а не благодарение на ръст в количеството продукция, произвеждано от един служител. Това, от своя страна, е било подпомогнато от по-висока нетна миграция.

Мъри и Хенсън отбелязват, че във Великобритания, през периода 1990 и 2014 са влезли около 5 млн. чуждестранци, като една четвърт от тях са от други европейски държави. Структурата на мигрантския обаче поток се променя, както значително се увеличават европейските мигранти, отбелязват икономистите.

Ако Камерън успее да намали нетната миграция, последиците за финансите на правителството ще бъдат осезаеми. Отпадането на приблизително 120 000 души годишно, които обикновено влизат в страната, може да доведе до набъбване на бюджетния дефицит до 2040 с цели 13% от БВП.

Последни новини
Още от Новини