"Гражданската отговорност" поскъпва с 5-10%

Шоково поскъпване, между 30 и 40%, няма да има

Трафик. снимка: Qilai Shen/Bloomberg Трафик. снимка: Qilai Shen/Bloomberg

От 1 януари 2016 "Гражданска отговорност" на автомобилистите поскъпва. Най-масовата застраховка ще трябва да повиши цената си, заради поправките в Застрахователния кодекс, с който се завишиха лимитите за обезщетение при смърт на пътя. Това съобщава investor.bg.

Въпреки законодателните промени, позволяващи полиците да се продават и през интернет, за да се спестят комисионите на брокери и посредници, цената няма да се понижи. Като причина за поскъпването се сочат поправките в кодекса на застраховането, с които се повишиха лимитите за обезщетение при неимуществени вреди от 1 млн. лв. до 10 млн. лв. 

Според брокери, въпреки възможността за сключване на застраховките по електронен път, цените ще останат същите, защото за да се обработят документите, застрахователите ще трябва да назначат повече служители. Завишените разходи за заплати, пък, ще трябва да се калкулират в цената на полиците. 

Все пак шоково поскъпване от 30-40% няма да има: „Трудно е да се каже, но вероятно трендът от последните години ще се запази и ще е от 5 до 10 процента за цялата година. Тоест, няма да има шоково поскъпване, каквото се предвиждаше, от 30 или 40%. По-скоро ще видим същите цени, с които сме свикнали при гражданската отговорност”, заяви Стоян Проданов.

Последни новини
Още от Новини