Очаквано: МВФ даде на юана резервен статут

Тежестта на юана в Специалните права на тираж ще бъде 10,92%

100 юана. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg 100 юана. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Международният валутен фонд даде на юана дългоочаквания статут на резервна валута на 30 ноември, съобщава Bloomberg. Изпълнителният борд на фонда реши, че китайската валута отговаря на стандарта да е „свободно използваема“ и така ще се присъедини към останалите четири валути – долара, еврото, паунда и йената – в кошницата, формираща разчетната единица на МВФ – Специалните права на тираж. 

Включването на юана в кошницата с резервни валути ще влезе в сила на 1 октомври 2016, казва МВФ. Тежестта на юана в Специалните права на тираж ще бъде 10,92%, като така той става третата валута с най-голям дял, изпреварвайки йената ( с тежест от 8,33%) и паунда (с тежест от 8,09%). Тежестта на долара остава 41,7%, а на еврото пада до 30,93%, спрямо 37,4% преди включването на юана. 

МВФ прави преглед на валутите в кошницата на всеки 5 години, като през 2010 г. отказа да включи юана в Специалните права на тираж. Сега обаче това е факт и така юанът няма да чака до 2020 г. докато получи резервен статут. 

Включването на китайската валута в резервните валути на МВФ показва нарастващото значение и влияние на Китай не само на икономическата, но и на финансовата сцена и намерението на страната да се превръща във все по-важен играч в световните отношения. 

 

 

Последни новини
Още от Новини