ЕЦБ предупреждава за рискове в Азия

Има шанс за "рязко обръщане на риска" заради проблемите в Китай

Сградата на ЕЦБ Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Европейската централна банка предупреди за бърза преоценка на глобалните рискови премии, фокусирайки се върху развиващите се пазари, особено ако американският Федерален резерв покачи лихвите по-бързо от очакваното.

ЕЦБ повиши нивото си на оценен риск на глобална финансова нестабилност до „среден” и задържа същото ниво на опасностите за банката система заради ниските лихви. Базираната във Франкфурт институция каза, че твърде разхлабената монетарна политика, имаща за цел да предизвика инфлация и икономически растеж, покачва оценките на активите. Затова рискът от корекция се увеличава.

Програмата за количествени облекчения

ЕЦБ обмисля дали е нужно да разширява програмата си за количествени облекчения в Еврозоната, за да се справи със стагнацията в потребителските цени. Опциите включват ускоряване на програмата за покупки на облигации и натискане на лихвения процент (депозитната лихва - б.р.) още повече под нулата. Управителният съвет ще реши на 3 декември.

Проблемите на пазара на акции и валутната девалвация в Китай повишиха опасенията в други развиващи се пазари, каза ЕЦБ и има знаци, че ниската ликвидност във финансовите пазари увеличава бедите. Кредитополучателите в развиващите се пазари са все още уязвими на покачвания на лихвите от Фед, които могат да стартират следващия месец, макар и да се очертават като постепенни. 

Последни новини
Още от Новини