Intel прогнозира растеж в средния едноцифрен диапазон през 2016 г.

Търсенето за мощни процесори движи Intel напред

Брайън Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Брайън Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Най-големият производител на полупроводници Intel каза, че продажбите на компанията през 2016 г. ще нараснат с процент в „средния едноцифрен диапазон“, доказвайки, че няма нужда от силен пазар на персонални компютри за постигането на растеж. 

„Растежът ни не зависи от този бизнес“, каза главният изпълнителен директор на Intel Брайън Крзанич на 19 ноември пред инвеститорите.

Анализаторите средно прогнозираха ръст в продажбите от около 4% до 57,5 милиарда долара през следващата година по данни, компилирани от Bloomberg.

Intel се изправи пред намаляващо търсене от свиващия се пазар на персонални компютри и търпя загуби в подразделението си, опитващо се да навлезе на пазара на мобилни телефони и таблети. Въпреки това приходите на компанията остават стабилни, благодарение на поръчките за мощни процесори, които се използват от сървърите, необходими на операторите на центрове за изчисления в облак.   

Освен това поръчките за чипове с памет и процесори, които се използват в нови за Intel сфери, като автомобилите и фабричните автоматизации, помагат на компанията да увеличи продажбите си, каза Крзанич. 

Intel прогнозира брутният марж на компанията през 2016 г. да достигне 62%. Предвидени са 10 милиарда долара за машини и съоръжения, а дивидентът на тримесечие ще се увеличи с 2 цента на акция, се казва в съобщение на компанията. 

От Ян Кинг, Bloomberg

Със съкращения

 

Последни новини
Още от Новини